Fälldins försvar för alliansfriheten

Vännerna på bloggen alliansfrihet.se har hittat en pärla; Det tal som Thorbjörn Fälldin höll för Folk & Försvar den 6 februari 1978. i

Fälldin var alltså Centerpartiets partiledare mellan 1971 till 1985. Han var känd för sin sävliga framtoning. Han blev Sveriges första borgerliga partiledare sedan trettiotalet.

Det skämtades om Fälldin under hans aktiva tid.

Ett vanligt tema var att Centerledaren var ”bonnig” och litet dum. De som mötte honom i förhandlingar bakom lyckta dörrar i kansli och riksdagen uppfattade honom tvärtom som den smartaste mannen i rummet. En ledare som kunde punktera ett uppblåst resonemang någon hållit med en enda fråga.

Han hade ett och annat att säga om Sveriges säkerhetspolitik. Kontrasten mot dagens Centerparti är stor. Sverige befann sig…

…i skärningspunkten mellan strategiska intressen av stor vikt för båda stormakterna. Den ena av dessa är vår granne med politiskt, ekonomiskt och militärt betydelsefulla områden i vår omedelbara närhet.

I Sveriges läge är det naturligt att undvika:

för det första, undvika att komma under den ena supermaktens inflytande och, för det andra, undvika att bli en utpost åt den andra supermakten. I den situationen är den alliansfria politiken alltjämt – och jag är övertygad om också för överskådlig framtid – den bästa lösningen på vårt säkerhetsproblem.


iStatsminister Thorbjörn Fälldin vid Folk och Försvars konferens i Storlien, Rolf Andersson” bloggen alliansfrihet.se av Rolf Andersson, 10 oktober 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *