Föredömlig debatt i Finland?

Många av de som arbetat med Säkerhetspolitiska frågor i här Sverige har avundats sina finska kollegor och deras sansade säkerhetspolitiska debatt. Bland dem riksdagsmannen Stig Henriksson (V).

Den svenska debatten har för länge sedan urartat till skrikande i falsett om allehanda -hypotetiska- hot från Ryssland och om att kritikerna av svensk NATO-anslutning skulle vara ryska spioner. I Finland fördrar man att samtala förnuftigt.

Så uppfattades det. På det sättet fungerade det utan tvivel den mesta tiden.

Svenska Folkpartiet har förklarat sig vara för finskt NATO-medlemskap. Nu förklarar riksdagsledamoten Stefan Wallin (Svenska Folkpartiet) att en folkomröstning om NATO-medlemskap nog vore en riskabel sak (svaret kan bli nej).

Och som motiv uppger Stefan Wallin en ström av vad som mest liknar konspirationsteorier:

Därför framstår i dag exempelvis en folkomröstning om ett Natomedlemskap som en riskabel operation, som skulle bli en läcker måltavla för dem som anser sig ha motiv till och kapacitet för hybridmanipulation. En folkomröstning om NATO vore som att duka upp en delikatessbricka i björnens ide. i

Det kan vara värt att överväga vad Wallin säger. Finland upplevt två förödande krig mot Ryssland/Sovjetunionen. Trots  det förutsätts alltså finnarna inte kunna tänka själva om de utsätts för en tids ”hybridmanipulationer” (vad det nu är för något) utan vandra i ryssens ledband som en skara zombier.


iWallin: Folkomröstning om Nato vore riskabel operation” Vasabladet, (osignerad) 14 oktober 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *