Är det omöjligt att göra Sverige till NATO-medlem?

Moderata ungdomsförbundet fått mothugg efter sitt inhopp i den säkerhetspolitiska debatten. Ett av dem kom från borgerlighetens ledande försvarspolitiker.

Men vi börjar från början. I en debattartikel krävde ordföranden i moderata ungdomsförbundet två saker, dels att Sverige går med i NATO så snart som möjligt och att vi omgående upplåter en militärbas åt NATO i Blekinge.i

Det var verkligen rediga tag. Inte nog med att Sverige skall anslutas, vi skall helst ha en stor NATO-bas, rentav innan vi går med.

Inte ens Allan Widman, liberalernas höggradigt NATO-vänlige ordförande för försvarsutskottet tyckte att det var en bra idé. Ett stort problem för NATO-vännerna är att det ytterst osannolikt att Sverige får en majoritetsregering efter valet.

Även om de borgerliga vill bilda en egen minoritetsregering efter valet finns det ingen majoritet för Nato-medlemskap i riksdagen. Ska ett sådant beslut fattas måste de ske ett blocköverskridande beslut. ii

Lägg gärna på minnet: skall Sverige bli NATO-medlem så måste båda blocken vara överens, både borgerliga och socialdemokrater.

Men chanserna att borgarna får med socialdemokraterna i NATO-båten är närmast sjunkande. Senast har nu SSU förklarat att de föredrar fortsatt alliansfrihet.iii

iVi vill se en NATO-bas i Blekinge” Benjamin Dousa, förbundsordförande moderata ungdomsförbundet och Elin Peterson. VLT.

iiAlliansfriheten ligger fast” av Hans Bülow, Sydöstran.

iiiSSU:Bättre för Sverige att stå utanför NATO” av Philip Botström, förbundsordförande SSU och Djeila Ahundzada distriktsordförande SSU Västmanland, VLT, 25 januari 2018.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *