Ny samövning med NATO. TRIDENT JUNCTION 18

Sverige kommer att delta i en ny jätteövning tillsammans med NATO.

Övningen har beteckningen Trident Junction 18. Den kommer att hållas i Norge mellan 25 oktober-7 november. 40 000 man kommer att delta. Sverige kommer enligt försvarets informationsavdelning att delta med 2 300 man.

Försvarets eget tillkännagivande praktiskt taget inledes med en lovsång till NATO-samverkan (medlemskap?)

Säkerhet byggs solidariskt tillsammans med andra och hot mot fred och säkerhet avvärjs i gemenskap med andra länder och organisationer. Förmågan att verka inom ramen för en multinationell gemensam operation är grundläggande för möjligheten att verka i Sverige, i närområdet och i operationer utanför närområdet. Samarbetet med Nato är centralt för att öka förmågan – både nationellt och internationellt.

Därtill: Sverige kommer återigen ”öva” i att ”lämna värdlandsstöd”.

Dessutom kommer värdlandsstöd lämnas till NATO-förband baserade i Sverige under övningen.i

I klartext: NATO-förband kommer att vara stationerade i Sverige under Trident Junction 18 och Svenska försvaret kommer återigen att prova att tillämpa sitt kära Värdlandsavtal med NATO, och hur det skall fås att löpa ännu smidigare.

Informationen från det svenska försvaret är påfallande knapphändig. Däremot det Norska försvaret mer frispråkigt. Det meddelar glatt att Trident Junction kommer att utspelas i centrala och östra Norge, ute till havs kring Island och i Östersjön och i Sveriges och Finlands luftrum (red kursiv).ii

Notera gärna, Sveriges räknas praktiskt taget som ytterligare en värd för Trident Junction tillsammans med Finland och Island. Vårt luftrum ingår i manövern.

4 reaktioner till “Ny samövning med NATO. TRIDENT JUNCTION 18”

  1. Nato behövs inte i Sverige Sverige behöver rustas upp civilt med förändra lägga kostnader på arbete infrastruktur inget annat då arbete till svenska medborgare vi behöver endast fred arbete välfärd

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *