Stormöte 22 oktober 2015

Stormöte, Aktionsgruppen Nej till NATO, torsdagen 22 oktober 2015, kl 18-21

Närvarande:Hannes, Gunnel, Barbara, Inger, Marilyn, Claes, Staffan, Barbara, Rolf, Inger, Eva, Barbro, Sigyn, Jan, Henrik, Jan-Erik, Klas, Lennart, Cilla

Ordförande: Staffan

Sekreterare: Klas

§1)Val av ordförande och sekreterare.

Mötet inleddes. Staffan Ekbom valdes till ordförande och Klas Sandberg till sekreterare.

§2)Rapporter

Staffan har besökt Aarhus fredskonferens. Han höll ett anförande. Enligt Staffans uppfattning var deltagarna mestadels danskar, några från Norge och någon enstaka från Island. Intrycket var att våra meningsfränder i Danmark hade ganska gott tryck i verksamheten. Det var sämre ställt i Norge.

Staffan har framträtt inför TUFF, Tyresö U-lands och Freds Förening

Gunnel hade samlat underskrifter utanför ABF huset. Barbara berättar att en grupp i Örebro kommer att börja samla namn.

Det rapporterades också att två miljöpartister lämnat en motion om att värdlandsavtalet måste rivas upp.

Barbara berättade att man etablerat kontakt med studenterna vid Södertörns högskola och är på väg att arrangera ett möte där.

§3)Mötet i Riksdagshuset

Flygblad och affisch visades upp.

§4)NATO utredningen

NATO utredningen har börjat sin verksamhet oberoende av oss men vi hoppas kunna samarbeta med dem. Många från Aktionsgruppen hade suttit i publiken i Kulturhuset den 30 september under debatten som NATO utredningen arrangerade.

Det upplevdes som en succé för NATO motståndet och ett löfte för framtiden.

§5)Fortsatt namninsamling

Aktionsgruppen hade samma dag (22 okt) samlat underskrifter på universitetsområdet Frescati. Det hade gott bra, överraskande bra. Sammanlagt hade namninsamlingen vid Stockholms universitet gett oss 500-600 underskrifter.

Det innebär att båda Stockholms högskolor gett mycket god utdelning och en välkomnande, nyfiken attityd. Klas föreslog att vi borde se till att dela ut våra flygblad för seminariet i Riksdagen. Vi borde kunna locka en del studenter till publiken. De har dessutom fördelen att kunna disponera sin tid (de kan komma loss tidigt en eftermiddag).

Jan-Erik framkastade att vi borde göra samma sak vid Tekniska Högskolan också.

Nästa, regelrätta namninsamling vid Vällingby, därefter Fruängen.

Barbara kommer att samla namn i Jakobsberg under lördagen.

§6)Studiecirkeln

Vår studiecirkel kommer att ha sitt nästa möte den 3 november i Kvinnor För Freds lokal, Hammarby Allé 93. Agneta Norberg kommer att framträda.

Birgitta kommer att fortsätta driva vår studiecirkel.

§7)Galan

Enligt Barbara går arbetet med en gala vidare. En rad lokaler dit galan kunde ha förlagts till har problem. Åsö gymnasium har anmälts av grannarna för att det är högljutt och kan inte lova att vi får boka. Zäta-salen i ABF huset är en annan möjlighet men den har bara 300 platser. Kulturhuset är fullbokat. Folkets hus är ypperligt, det har 1 500 platser, kan bokas omgående MEN det skall ha 77 000 kronor i hyra. I det priset ingår å andra sidan tekniker.

Berwaldhallen kostar 46 000 i hyra (Eva tillfogar att det nog är närmare 60 000 eftersom man behöver disponera lokalen flera timmar för att kunna ställa den i ordning).

Lägg därtill att dess läge är aningen off.

Eriksdalshallen kostar 60 000. Scalateatern är fullbokad.

Staffan ser helst att lokalen har en kapacitet en publik på 500+. Det ökar utsikten att vi kan hämta in utläggen.

På artissidan ser det hyggligt ut. Dominique, Arabella och Ronny Eriksson lovar att ställa upp men det är svårt att gå vidare utan att kunna visa upp lokal och ett konkret datum.

Man har också diskuterat möjligheten att helt sonika dela upp alltsammans i flera mindre evenemang. Eva var skeptisk till tanken. Mindre evenemang kräver nästan lika mycket jobb som ett större.

Jan-Erik stöder tanken på en stor gala, helst i centralt läge.

Ytterligare ett problem är att bokningsinstitut vill ha ett organisationsnummer, vilket vi just nu har aningen svårt att visa upp.

Staffan uppmanar galagruppen att arbeta vidare.

§8)Övrigt

8.1.Ekonomin

Marilyn uppger att vi har 13 100 kronor på kontot även om Eva påpekade att vi nog måste räkna bort kostnaderna för de nya flygbladen och affischen från den summan.

8.2.Telefonkampanj

Eva berättade att Klas sammanställt en lista över riksdagsledarmöter från s, mp, c och kd. Det är partier som stödjer värdlandsavtalet men anses ”mjuka”. Den mailar han ut till deltagarna i mötet. Gunnel föreslog att telefonlistan också tas upp på samordningsmötet den 31 oktober.

Det fanns viss tveksamhet om hur man skulle närma sig ledarmöterna. Rolf hävdade att vi inte borde gömma oss utan öppet säga att det är Aktionsgruppen som ringer.

Enligt Gunnel gjorde Nej till EU samma sak. Svaren publicerade. Sigyn var tveksam till att citera vad folk svarade i telefon, i alla fall utan att förvarna dem om det.

Rolf trodde inte på att ringa runt bland riksdagsledamöter, eller namninsamling Riksdagsledamöterna är för sitt levebröd beroende av att de följer partilinjen hävdade han. Ett bättre sätt att påverka, trodde han, var att gå via fackförbunden. I synnerhet fackklubbarna.

Klas tillfogade att han gärna tog emot adresserna till fackklubbarna om Rolf hade dem.

8.3.Möte med Maj-Britt Theorin

Sigyn passar på att meddela att Maj-Britt Theorin kommer att framträda på ett möte om värdlandsavtalet med NATO DEN 3 november, klockan 1800 i Ikaros, Jaktplan 2, Barkarby (Järfälla).