Backengårds förslag

 

 • Tänk på vad plattformen och kommentaren uttrycker, och deras begränsningar. Om du t.ex. delar ut flygblad och hamnar i en diskussion där du går längre, t.ex. om hur ett framtida försvar bör se ut, förutom att det ska vara oberoende av Nato, så bör du samtidigt säga att det är en personlig uppfattning.
 • Långsiktighet och allmänheten − Ja!
  Militans − Nej!

  1. Med militanta aktioner finns risken att vi tappar fokus från att vi bör nå folket och vara en del av det. Planering och genomförande av militanta aktioner tar tid och energi, och de kan isolera oss. Risken finns att folket blir bara åskådare.
 • Texter och offentliga tal ska vara sakliga. Ett överdrivet språk kan uppfattas på olika sätt, och förvirring kan spridas om vad vi står för.
 • Yttrandefriheten tillhör alla, och därför stör vi inte andras möten.
  1. Delar av en ungdomsgeneration har lurats till att tro att ”göra något politiskt”, innebär att de ska åka in till stan och överrösta ett möte. De gör helt fel. Om metoden blir vanlig, så kan det en dag bli deras eget möte som buas ut och omöjliggörs.
  2. Generationer före oss har kämpat för demokrati och yttrandefrihet, och deras segrar ska vi värdesätta och utnyttja.
  3. Yttrandefriheten har gränser, men om någon överträder dem ska man inte störa utan i stället göra polisanmälan.
  4. Om du delar ut flygblad vid t.ex. någon annans torgmöte, så håll dig utanför. Försök inte se ut som om du tillhör arrangemanget och stör inte mötet.
 • Vi använder inte olagliga metoder eller utför skadegörelse.
  1. Det är t.ex. inte tillåtet att hota eller trakassera motståndare.
  2. Vi sätter t.ex. inte upp affischer med lim utanför affischplatser.
 • Vi deltar inte i samarbeten för möten eller demonstrationer, om organisationer tillåts föra fram sig själva med plakat, banderoller eller egna flygblad. Det ska vara samarbetskommittén … , eller liknande, eller att alla arrangörer nämns samtidigt och jämlikt (kanske i alfabetisk ordning).
  1. Varje reklam för en organisation kan med fördel bytas mot ytterligare betoning av mötets eller demonstrationens gemensamma budskap.
  2. Tyvärr måste vi räkna med att det finns grupper som vill skada oss. För att göra det kan de försöka påverka det intryck åskådare till en demonstration eller deltagare i ett möte får. Den här regeln är också en säkerhetsåtgärd mot sådana försök.
  3. Med en allmän regel slipper vi gränsdragningsproblem och diskussioner i enskilda fall.
 • Vi deltar inte i samarbeten som innebär risk att vi hamnar i något som
  − isolerar oss från allmänheten
  eller
  − har fel inriktning eller innehåll.
 • Innan du sprider eget material, t.ex. flygblad, i Folkkampanjens namn, måste du kontakta Folkkampanjen mot Nato. Se Tillverka egna flygblad m.m.

 

1 reaktion till “Backengårds förslag”

 1. Klas Sandberg

  Jag har INTE lämnat något förslag till Föreningen Nej till NATO! Det enda som gäller är att du frågade om ni får publicera reglerna och då fick svaret att det får ni gärna.

  Man häpnar över rubriken på er webbplats: ”Backengårds förslag till regler för Nej till NATO:s verksamhet”.

  Ta bort rubriken och förklara varifrån reglerna har hämtats och att de inte är riktade till Föreningen Nej till NATO! Jag vill inte bli nämnd som någon som framför synpunkter på Nej till NATOs verksamhet.

  Om du eller någon annan i Nej till NATO tycker att det är bra regler som kan passa i Nej till NATO så är det en annan sak, men skriv då vem som ställer sig bakom ett sådant förslag.

  I den andra punkten saknas nu en del, och den fjärde punkten har redigerats. Detta gör att det som publicerats är ett förslag från redaktören eller någon annan i Nej till NATO. Detta ska framgå.

  Taggen med mitt namn ber jag att få slippa, så ta bort den. Debatt om regler kan föras under någon annan tagg.

  Björn Backengård
  Hisings Backa, Göteborg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *